Lees alles over tuinen

Rustgevende tuin creëren? Volg deze tips!

×
Ga terug naar het overzicht
Rustgevende tuin met overkapping

We werken hard en stress ligt al snel op de loer. Geen wonder dat u graag thuiskomt in een rustgevende tuin. Maar hoe creëert u nu precies een buitenruimte die perfect in balans is? Een tuin waarin u als vanzelf compleet tot rust komt? In dit artikel geven we u een aantal tips voor het ontwerpen van een knusse, rustige en comfortabele tuin.

Overzicht en ruimte

Wanneer u uw tuin volledig vol plant dan kan dat al snel een chaotisch gevoel geven. Toegegeven, veel groen ziet er prachtig uit, maar het moet ook bijgehouden worden. En als die planten dan weer eens aan een snoeibeurt toe zijn dan moet u weer tijd maken, terwijl u juist zo graag wilt ontspannen. We raden u aan om de focus te leggen op enkele planten, zonder veel perkjes en dergelijke te maken. Een grote grasvlakte doet het beter in een rustgevende tuin. Een opgeruimde tuin zorgt voor een rustig hoofd.

Natuurgeluiden om u heen

Wil het zeggen dat u dan maar één saaie grasvlakte moet maken? Absoluut niet! Wat juist goed past in een rustgevende tuin is een vijvertje met een fonteintje. Het geluid van stromend water kan namelijk heel erg ontspannend werken. Daarnaast is het leuk om een nestkastjes op te hangen en een vogel voederplek te maken. Zet bijvoorbeeld naast uw vijver een voederstandaard, zodat de vogels graag in uw tuin te vinden zijn. U kunt natuurlijk ook zelf geluiden nabootsen door buiten een fijn muziekje of een bandje met natuurgeluiden op te zetten.

Bloemen en kruiden

Verder mag u de tuin ook zeker versieren met bloemen. Kies voor zachte kleuren en zorg ervoor dat zeker lavendel niet ontbreekt. Deze bloem staat niet alleen bekend om haar heerlijke geur, maar ook om de geneeskrachtige werking. Als u graag in de tuin bezig bent dan is het tevens een leuk idee om een kruidentuintje aan te leggen. Zo verrijkt u uw gerechten met kruiden uit eigen tuin, zoals dille, basilicum, tijm, bieslook en peterselie. Om de verzorging te vergemakkelijken en onkruid minder kans te geven kunt u dit bijvoorbeeld kweken in een speciaal daarvoor bestemde moestuinbak.

Privacy biedende haag

In een rustgevende tuin is het niet de bedoeling als u van alle kanten bespied wordt. Wandelaars die uw tuin inkijken, buren die gluren, of die spelende kinderen die ballen in uw tuin terecht laten komen. Het is daarom slim om te kiezen voor een privacy biedende haag. U kunt tevens een schutting kiezen, maar bij een haag laat u wel dat prachtige groen terugkomen. Kies bijvoorbeeld voor de Japanse hulst, die erg gemakkelijk te onderhouden is en vrijwel nooit last heeft van plantenziektes. Of de snelgroeiende klimop, die tevens tegen een schutting geplaatst kan worden.

Heerlijke plek om te zitten

Last but not least heeft u uiteraard een of meerdere comfortabele zitplekken nodig. Als u graag in de tuin zit dan is het beter om niet te beknibbelen op een tuinset, loungebank of ligstoel, want de kans is groot dat u daar later spijt van krijgt (als het niet fijn zit). Wat precies bij u past is een persoonlijke keuze. Zorg in ieder geval dat u zowel in de zon als in de schaduw kunt zitten. Een kleine overkapping, prieel of een tuinhuis komen hier ook goed bij van pas. Bij zo’n dicht tuinhuis met glazen wand geniet u ook tijdens de koude dagen nog van uw prachtige tuin, zonder dat u in de kou hoeft te zitten.

Buiten als verlengde van binnen

Ziet u zo’n rustgevende tuin wel zitten en kunt u hulp gebruiken bij ontwerp en realisatie? BURO Buiten is graag uw partner. Al jaren ontwerpen we architectonische tuinen, waaronder ook rustgevende tuinen. We vertalen uw wensen naar een prachtig concept en zorgen ervoor dat de buitenruimte een verlengde wordt van de binnenruimte. Meer weten? Snuffel eens rond op onze website of neem contact met ons op.

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.