Lees alles over tuinen

4 tips voor het kopen van de juiste tuinverlichting

×
Ga terug naar het overzicht

Heeft u sinds kort een nieuwe tuin? Of is uw tuinverlichting toe aan vervanging? Dan zijn er een aantal dingen waar u op kan letten zodat u zeker weet dat u de juiste tuinverlichting heeft. Zoek gemakkelijk de juiste tuinverlichting uit aan de hand van de tips in deze blog. 

In dit artikel:

4 tips voor het kopen van de juiste tuinverlichting

Tip 1: Soorten tuinverlichting

Om uw tuin sfeervol te verlichten is het goed om uit te zoeken wat voor soorten tuinverlichting er allemaal zijn. Zo zijn er paaltjes voor het verlichten van uw oprit, terras of border in de tuin. Heeft u een mooie boom of een mooi object in de tuin staan? Zoals bijvoorbeeld een standbeeld. Dan kun je deze uitlichten met een grondspot wat een luxe uitstraling geeft. 
Het is dus handig om eerst te weten waar u de lampen wil hebben en om u te verdiepen in de diverse soorten tuinverlichting.

Tip 2: De kleur licht

Om de gewenste sfeer te creëren in uw tuin is het belangrijk dat de buitenverlichting de juiste kleur licht heeft. Welke uitstraling wil u in uw tuin? Zodra u dat weet kunt u aan de slag met het uitzoeken van de juiste kleur.  

Ga bij voorkeur voor één kleur. Zo wordt u tuin een mooi geheel.

Tip 3: Materiaal keuze

Buitenlampen worden uit diverse materialen gemaakt, veel gebruikte materialen zijn aluminium, ijzer, RVS, hout en kunststof. Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Het is lastig aan te geven welke materiaal het beste is, omdat alle materialen er ook in diverse kwaliteiten zijn. En vaak worden ze dan afgewerkt middels een coating. Mocht u vragen hebben of twijfelen, dan helpen wij van Buro buiten u graag bij al uw vragen. 

Lichtvensters

De lichtvensters worden gemaakt van zowel glas als acryl. Het glas heeft als voordeel dat het makkelijk is schoon te maken en niet zal verkleuren. Acryl is een kunststof die door de jaren heen wel wat kan gaan verkleuren, maar de kans op breuk is kleiner.  

Tegenwoordig wordt er gewerkt met uv-bestendig acryl in de tuinverlichting, dit betekent dat de vergeelde lichtvensters tot het verleden behoren.

Tip 4: In- en uitschakelen van de tuinverlichting

Tuinverlichting is op veel manieren te bedienen, maar toch is het ideaal als de verlichting vanzelf uitgaat. Dat alles vanzelf uitschakelt als u naar bed gaat. Hieronder worden enkele mogelijkheden genoemd om u een wat beter beeld te geven bij wat de mogelijkheden zijn zodat u de tuinverlichting precies kunt laten schakelen naar uw behoefte.

 • Handbediende schakelaar 
  Bij een handbediende schakelaar schakelt u de tuinverlichting handmatig aan en uit. Het voordeel is dat u zelf bepaald wanneer de lamp aan en uit gaat, u zit dus niet vast aan een timer. Het nadeel kan zijn als u de lamp vergeet uit te doen dat het onnodig brandt.
 • Tijdklok 
  Bij tuinverlichting met een tijdklok stelt u de gewenste tijd in wanneer u wil dat de lamp gaat branden en de tijd wanneer de tuinverlichting automatisch uitschakelt. Het voordeel van een tijdklok is dat als u ‘s avonds thuiskomt in het donker dat het licht al brand waardoor u de oprit, de voordeur of uw sleutels goed kunt zien. Een nadeel is dat u deze niet handmatig kan aanzetten. 
 • Schemerschakelaar 
  De tuinverlichting die werkt door middel van een schemerschakelaar zal automatisch aan gaan als het begint te schemeren en in de ochtend bij zonsopkomst weer uitschakelen. Het voordeel hiervan is dat altijd bij schemer of donker het licht aan is. 
 • Bewegingssensor 
  Bij een bewegingssensor schakelt de tuinverlichting automatisch aan bij beweging. Als u zo’n lamp bij de toegangsdeur plaatst kunt u gemakkelijk uw sleutels vinden wat zeker een voordeel is. Een nadeel van deze sensor is dat de tuinverlichting onnodig kan aan gaan doordat een struik of plant in de omgeving beweegt. 

Ook interesse?

Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.