Lees alles over tuinen

Alles wat je moet weten over jungle tuinen 

×
Ga terug naar het overzicht

Een jungle tuin is meer dan alleen een verzameling planten; het is een doordachte samenstelling die een groene, rustgevende omgeving creëert. Deze stijl draait om diversiteit en een gevoel van natuurlijke vrijheid, gecombineerd met praktisch tuinbeheer. 

In deze blog nemen we u mee door het proces van het creëren van uw eigen jungle tuin. Van planning tot uitvoering, wij delen praktische tips en inzichten voor het realiseren van een tuin die zowel mooi als functioneel is. 

Wat is een jungle tuin? 

Een jungle tuin is een tuinontwerp dat geïnspireerd is op de rijke, diverse ecosystemen van een jungle. Kenmerkend voor deze tuinen is een overvloed aan gevarieerde planten, van hoge bomen tot ondergroei. Het doel is om een gevoel van natuurlijke wildheid te creëren, terwijl er toch een harmonieuze structuur behouden blijft. 

In een jungle tuin staan plantensoorten centraal die een weelderig en dicht groen beeld vormen. De diversiteit aan bladvormen, kleuren en texturen speelt een belangrijke rol. Deze tuinen bieden niet alleen een visueel spektakel, maar zijn ook een toevluchtsoord voor de lokale fauna, zoals vogels en insecten. 

Hoe wordt een jungle tuin ontworpen? 

Bij het ontwerpen van een jungle tuin is zorgvuldige planning essentieel. Het draait om het vinden van de juiste balans tussen wildheid en structuur. Eerst bepaalt u de indeling van de tuin, rekening houdend met elementen zoals paden en zitgebieden. Deze functionele ruimtes zijn nodig voor toegankelijkheid en ontspanning in de tuin. 

De keuze van planten is cruciaal. Denk aan variëteiten die goed gedijen in uw klimaat en die samen een dicht, divers groen tapijt vormen. De kunst is om hoogteverschillen te creëren, van lagere bodembedekkers tot middelhoge struiken en hoge bomen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het onderhoud. Een jungle tuin kan intensiever zijn in onderhoud dan een traditionele tuin. Kies daarom voor planten die passen bij uw tijdsbestek en onderhoudsniveau. 

Welke planten en bomen kunnen in deze tuinen?  

Het kiezen van de juiste planten is cruciaal voor het succes van een jungletuin. Het doel is om een rijk en divers plantenpalet te creëren dat zowel visueel aantrekkelijk als praktisch is. Begin met het selecteren van robuuste en snelgroeiende planten die een dicht en weelderig gevoel geven. Denk aan grote bladplanten, varens en klimplanten die goed passen in het junglethema. 

Variatie in hoogte en textuur is belangrijk. Combineer hoge bomen met middelhoge struiken en lage bodembedekkers. Dit zorgt voor diepte en interesse in uw tuin. Kies ook planten met verschillende bloeiperiodes voor een tuin die het hele jaar doorleeft. 

De belangrijke elementen  

In een jungletuin zijn bepaalde elementen belangrijk om de juiste sfeer te creëren. Waterfeatures, zoals een kleine vijver of een kabbelende beek, zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar brengen ook geluid en beweging in de tuin. Deze elementen versterken het gevoel van een natuurlijke omgeving. 

Natuurlijke materialen spelen ook een belangrijke rol. Gebruik bijvoorbeeld houten paden of steen voor terrassen en zithoeken. Deze materialen blenden goed met de omgeving en versterken het junglethema. 

Verlichting is essentieel om de tuin ’s avonds tot leven te brengen. Kies voor subtiele, warme verlichting die de planten en paden accentueert zonder het natuurlijke nachtelijke gevoel te verstoren. 

Het onderhouden van deze bijzondere tuinen 

Het onderhouden van een jungletuin vraagt om een regelmatige en doordachte aanpak. Omdat deze tuinen dicht en divers zijn, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Regelmatig snoeien houdt de planten gezond en zorgt ervoor dat de tuin niet te wild wordt. Dit helpt ook om de vorm en structuur van de tuin te behouden. Water geven is een ander belangrijk aspect, vooral tijdens droge periodes. Een efficiënt beregeningssysteem kan hierbij een grote hulp zijn. Het zorgt voor voldoende vocht voor de planten, zonder dat het te veel tijd kost. 

De rol van Buro Buiten voor uw nieuwe jungle tuin 

Bij BURO Buiten spelen wij een sleutelrol in het realiseren van uw jungletuin. Ons team van deskundigen biedt professionele begeleiding vanaf het eerste ontwerp tot aan de realisatie. Wij luisteren naar uw wensen en combineren deze met onze kennis en ervaring om een tuin te creëren die zowel uniek als functioneel is. 

Wij focussen op maatwerkoplossingen. Dit betekent dat we elk aspect van uw tuin zorgvuldig afstemmen op uw specifieke situatie. Van plantenkeuze en ontwerplay-out tot waterbeheer en verlichting, elk detail wordt overwogen om de perfecte junglesfeer te bereiken. 

Stel uw vraag

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.