Lees alles over tuinen

Alles wat je moet weten over moderne tuinen

×
Ga terug naar het overzicht

In de dynamische wereld van tuinarchitectuur zijn moderne tuinen een concept dat staat voor minimalistisch design, strakke lijnen, en functionaliteit. Het is een plek waar rust en eenvoud samen een harmonieus geheel vormen. Maar hoe creëert men zo’n gestructureerde buitenruimte? In deze blog nemen we u mee door de facetten van het ontwerpen van een moderne tuin.

moderne-tuinen-buro-buiten

Minimalisme en structuur als basis van een moderne tuin

Een moderne tuin kenmerkt zich door een gestroomlijnd ontwerp. Minimalistische principes worden toegepast om een ruimtelijk effect te creëren. Het gebruik van meetkundige vormen en herhaalde patronen draagt bij aan de gestructureerde uitstraling. Eenvoud staat centraal; minder is meer.

Materialen en elementen in een moderne tuin 

Materialen spelen een belangrijke rol in de moderne tuinen. Denk aan beton voor terrassen, cortenstaal voor kantopsluitingen en natuursteen als accent. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam maar ook tijdloos. De keuze voor planten is net zo belangrijk! Kies voor soorten met strakke vormen en beperk de hoeveelheid kleuren die je gebruikt.

Moderne tuinmeubels: Het puntje op de ‘i’

De tuinmeubels in een moderne tuin moeten het minimalistische design aanvullen. Strakke, eenvoudige meubels die bestand zijn tegen de weerelementen, versterken het moderne karakter. Een moderne lounge set of een simplistische buitentafel met stoelen zijn essentiële elementen.

Sfeer maken met tuinverlichting

Verlichting is een kers op de taart die een moderne tuin de finishing touch geeft in de donkere avonduren. Ingebouwde ledverlichting en strakke staande buitenlampen zijn niet alleen functioneel, maar zorgen ook voor een sfeervolle omgeving. 

moderne-tuin-ontwerpen-buro-buiten

Waterelementen in de moderne tuin 

Waterelementen zijn mooie toevoegingen in een moderne tuin. Een strak vijverontwerp of een minimalistische waterpartij voegt een rustgevend element toe en reflecteert de zorgvuldig geplande verlichting. Water zorgt ook altijd voor een klein kabbelend geluidje in de tuin, waardoor je toch ook het natuurlijke gevoel ervaart.

Welke beplanting en kleuren in een moderne tuin?

In moderne tuinen is de beplanting zorgvuldig geselecteerd. Groenblijvende planten en een beperkte kleurenkeuze zorgen voor een rustige uitstraling. Grassen zoals Lampepoetsersgras en strakke hagen zoals de Buxus, zijn populaire keuzes. 

Privacy en beschutting in minimalistische tuinen

Privacy is een belangrijk aspect. Strakke hagen en schuttingen bieden niet alleen afscheiding maar ook een visuele rust. Ze vormen een essentieel onderdeel van de moderne tuinarchitectuur. Hiermee kan je de privacy creëren die je zoekt zonder dat het ten koste gaat van het design in jouw moderne tuin.

Gebruik kunst in moderne tuinen

Moderne tuinen gebruiken kunst als opvallende onderdelen. Abstracte sculpturen of moderne kunstwerken kunnen dienen als een centraal punt en voegen een persoonlijke stijl toe. Je kunt bijvoorbeeld schilderijen ophangen die tegen de weerselementen kunnen. Je kunt ook beelden plaatsen om onderscheidende elementen in het midden van je tuin centraal te zetten.

Onderhoud en verzorging van de gestructureerde tuin

Een moderne tuin vereist onderhoud, hoewel het design vaak is gericht op onderhoudsvriendelijkheid. Het regelmatig snoeien en het bijhouden van oppervlakken helpt de tuin strak en fris te houden. Daarnaast is het belangrijk bij moderne tuinen om paden te blijven verzorgen om zo het strakke design te behouden.

Een moderne tuin aanleggen met Buro Buiten

Bij Buro Buiten begrijpen we de nuances van het moderne tuindesign. Wij kunnen u helpen met het realiseren van uw droomtuin, vanaf het allereerste ontwerp tot de laatste aanplanting. Ben je geïnspireerd geraakt om jouw eigen moderne tuin aan te leggen? Neem contact op en zet vandaag nog de eerste stap naar jouw nieuwe, moderne buitenruimte.

Stel uw vraag

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.