Wilt u uw beregeningsinstallatie winterklaar maken? Dat is een goed idee, want door vorst kan er schade ontstaan aan uw systemen. De beregeningsinstallatie bestaat uit verschillende onderdelen die ieder een eigen aanpak wensen. We zoomen er dieper op in.
Winterklaar maken beregeningsinstallatie
U begint al met het winterklaar maken van de beregeningsinstallatie alvorens de eerste vorst optreedt. Een goede voorbereiding is het halve werk, want al na één nacht vorst kan er schade optreden. Iedere beregeningsinstallatie ziet er anders uit en wenst dus een aanpak op maat. Indien u uw installatie door een professional heeft laten plaatsen dan kunt u diegene ook altijd raadplegen voor persoonlijk advies op basis van uw systeem.
Beregeningsinstallatie pomp opbergen
Indien uw beregeningsinstallatie gebruik maakt van een pomp dan is het van uiterst belang deze goed te beschermen. Daarvoor laat u de pomp eerst volledig leeglopen. Daarna koppelt u hem af en bergt u hem op een vorstvrije plek op. Ook in sommige schuren kan het vriezen, dus kies bewust voor een plek waar de temperatuur altijd boven 0 graden is.
- Draai de pers- en zuigleiding los en vang het water op in een grote emmer.
- Bevorder het leeglopen door de ontluchting en/of aftapstop uit de pomp te halen.
- Laat de pomp volledig leeglopen en houd daarbij de elektrische motor aan de bovenkant, zodat er geen water over de motor loopt.
- Berg naast de pomp ook de aanvoerleiding en persleiding vorstvrij op.
Leidingen en sproeiers winterklaar maken
De leidingen moeten goed leeg zijn alvorens de mintemperaturen aanbreken. U kunt dit doen met behulp van een afdruipventiel en/of luchtcompressor. Een afdruipventiel werkt erg eenvoudig en kan gekoppeld worden aan het laagste punt van de leiding. Ze zijn erg voordelig en gemakkelijk te bevestigen. Volg daarvoor de gebruiksaanwijzing van het betreffende merk/product.
De meest effectieve methode, en zeker ook aanbevolen manier als uw leidingen of sproeiers voorzien zijn van terugslagkleppen, is het doorblazen met een compressor. Dit wordt ook wel de doorblaasmethode genoemd.
- Ontkoppel pomp (en computer).
- Draai toevoerkraan dicht en open een van de magneetkleppen.
- Open de kraan voor compressor aansluiting en sluit hem aan.
- Zet hem aan en verhoog langzaam aan de druk tot max. 2,5 bar.
- Doe dit bij iedere magneetklep totdat al het water weg is.
Voorkom overdruk bij winterklaar maken beregeningsinstallatie
Bij bovengenoemde doorblaasmethode raden we u aan om voorzichtig te werk te gaan. Een aparte voorziening op de hoofdleiding van het sproeisysteem om de luchtslang aan te sluiten is noodzakelijk (zoals een kogelkraan, snelkoppeling of afgedopte pijp in de leiding). Een foutieve methode kan schade aan uw beregeningsinstallatie toedoen.
Houd u daarom bij voorkeur aan de maximale 2,5 bar. Is dat niet voldoende, dan hoogt u optioneel op een rustige manier op tot 3,4 bar. De luchtdruk mag nooit hoger zijn dan 50 PSI (3,4 bar), want dat brengt risico met zich mee. Blaas niet langer dan één minuut per keer door. Mocht het water niet weg zijn, herhaal dan op een later moment opnieuw. Oogbescherming en beschermende kledij zijn aanbevolen.
Beregeningsinstallatie winterklaar maken? BURO Buiten!
BURO Buiten is uw specialist op het gebied van architectonisch tuindesign en realisatie. Laat uw tuin door ons ontwerpen en tot leven komen en kies direct voor een professionele beregeningsinstallatie. Wij kunnen u dan persoonlijk adviseren over de voorbereiding op de winter. Voortaan de beregeningsinstallatie winterklaar maken op de juiste manier en ook nog eens genieten van een exclusieve tuin? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Stel uw vraag
"*" geeft vereiste velden aan