Lees alles over tuinen

Kies voor de rust en sereniteit van een Oosterse tuin 

×
Ga terug naar het overzicht

De Oosterse tuin is veelal geïnspireerd op traditionele Japanse tuinontwerpen, eventueel in combinatie met Chinese en Koreaanse elementen. Focus ligt op het creëren van een rustige en serene omgeving. Een tuin die prikkelt om hem steeds weer opnieuw te beleven. Spreekt dit u aan en ziet u dit graag in eigen tuin? In dit artikel doet u Oosterse tuin ideeën op! 

Tuin met oosterse beelden

Kenmerken Oosterse tuinen 

Oosterse tuinen zijn asymmetrisch aangelegd en de focus ligt op een mooie combinatie van verschillende landschapselementen, waaronder bomen, struiken, beekjes of vijvertjes, stenen zoals keien, en diverse decoratieve elementen. Wanneer diverse Oosterse elementen goed in balans zijn ervaart u die rust en sereniteit in eigen tuin. 

Oosterse tuin planten 

Kijken we naar bomen, planten en struiken die goed passen in een Oosterse tuin, dan mag de bonsai in ieder geval niet ontbreken. Verder zijn onder meer de Japanse esdoorn, azalea’s en Japanse hulst (Ilex Crenata) een goede keuze. De Japanse hulst kan in allerlei vormen gesnoeid worden. Ook zijn varens en mos een goede aanvulling. Kies voor groene en rode tinten. Veel ruimte? Voeg dan ook zeker gras of andere groene bodembedekking toe. 

Looppaden in Oosterse tuin 

De looppaden in Oosterse tuinen bestaan bij voorkeur uit kiezelstenen. Maak kronkelige paden, want symmetrie hoort hier niet thuis! De looppaden kunnen afgewerkt worden met grotere keien. Deze keien zijn daarnaast in heel de tuin terug te vinden ter versiering.  

Oosterse tuin met vijver 

Een vijver, het liefst met koikarpers, is een ware musthave in de Oosterse tuin. Ga voor een los gevormde vijver, die afgewerkt is met waterplanten, keien langs de randen en – als de ruimte het toelaat – ook een bruggetje. In een kleine Oosterse tuin kunt u ook kiezen voor een klein vijvertje met goudvissen. 

Zitplekken in Oosterse tuin 

Als het mogelijk is dan creëert u het zitgedeelte bij de vijver, zodat u een mooi uitzicht heeft. U kunt eventueel een gedeelte met hout afwerken, zodat het zitgedeelte een comfortabele ondergrond heeft. Een prieel, theehuisje of overkapping in Oosterse stijl zijn goede keuzes voor dit type tuin. Oosterse meubelen zijn versierd met krullen en gravures. 

Oosterse tuin accessoires 

Ook accessoires mogen rijkelijk terugkomen in de Oosterse tuin. Hierbij kunt u denken aan Japanse lantaarns. En wat dacht u van beelden? Een groot Boeddhabeeld, decoratieve olifanten, of andere bijzondere elementen die zich kenmerken door veel krullen en asymmetrie. Met mooie accessoires zorgt u voor meer balans in de tuin.  

Voel u zen in eigen tuin 

Het is belangrijk dat u zich helemaal zen voelt in uw Oosterse tuin, elke keer weer. Kies voor krullende looppaden, comfortabele zitjes en veel Oosterse elementen waarop u niet uitgekeken raakt. Zo blijft uw tuin steeds weer prikkelen en komt u tegelijkertijd helemaal tot rust. Voel u vrij om los te gaan in het ontwerp. 

Oosterse tuin aanleggen? BURO Buiten! 

Vindt u het lastig om zelf aan de slag te gaan met de creatie? Dan kunt u terecht bij BURO Buiten. Wij maken graag voor u een Oosters tuinontwerp op maat. We plannen met u een brainstorm, en presenteren u op basis daarvan een architectonisch plan. Nadat u tevreden bent gaan we over tot de realisatie. Zo zorgen we ervoor dat u razendsnel geniet in uw kersverse Oosterse tuin. Meer weten? Neem dan contact met ons op. 

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.