Lees alles over tuinen

Vijvertuin aanleggen? Tips voor een vijver in de tuin!

×
Ga terug naar het overzicht

Een vijver in de tuin ziet er prachtig uit en zorgt bij veel mensen voor een rustgevend gevoel. Dat kan gaan om een gigantische waterpoel waar je ook in kunt zwemmen, of juist een kleine vijver met enkele goudvissen. Graag geven we u tips inspiratie over de mogelijkheden van de weelderige vijvertuin.

Fontein in Tuin van BURO Buiten

Waarom een vijvertuin aanleggen?

Een vijvertuin kenmerkt zich door opvallende aanwezigheid van waterpartijen. Dat kan gaan om kleine vijvers, aaneengesloten waterpoelen of een grote zwemvijver. Wanneer u in de tuin ontspant, biedt zo’n vijver veel rust en schoonheid. Dat niet alleen, het trekt ook dieren, zoals libellen en vogels aan. Zo maakt u uw tuin levendig!

Zoek een mooie plek uit

Als u een vijvertuin wilt creëren kunt u het beste beginnen met het zoeken van een mooi plekje. Misschien heeft u al een stukje van de tuin over, of wilt u juist gaan schuiven met het hele design. Situeer bij voorkeur het zitgedeelte in de buurt van de vijver, zodat u er altijd uitzicht op heeft. Zo kijkt u prachtig uit over het water.

Kleine vijver aanleggen in de tuin

Of u nu een landelijke villatuin of een compacte stadstuin heeft, er is eigenlijk altijd wel ruimte voor een vijver in de tuin. De mini vijver doet het goed in vrijwel elke tuin. Bij een tuincentrum kunt u een vijverbak kopen in de gewenste vorm en grootte. Deze kunt u in uw vijvertuin ingraven. Nu alleen nog waterplanten en goudvissen toevoegen.

Grote, natuurlijke vijver in de tuin

Als u een grote tuin heeft, dan is een grote vijver een prachtig idee. Om inspiratie op te doen kunt u een Japanse vijvertuin bezoeken, u vindt ze door heel Nederland. Water is namelijk een basiselement in de Japanse tuin en staat voor ‘leven’. De grote vijvertuin biedt voldoende zwemruimte voor vissen als koikarpers, dat ziet er adembenemend uit!

Zwemvijver aanleggen

Neemt u graag een frisse duik? Dan is een (kleine) zwemvijver een goed idee. Door de natuurlijke looks van dit type zwembad heeft u het idee dat u zich ook echt in de natuur bevindt. Een zwemvijver vraagt om vakkundige installatie en goed onderhoud. Professionele hulp inschakelen bij het aanleggen van een zwemvijver is geen overbodige luxe.

Vijver in tuin aankleden

In uw vijvertuin denkt u niet alleen aan de vijver zelf, maar ook aan de aankleding. Geef extra aandacht aan de randen van de vijver. Deze kunt u op een natuurlijke manier afwerken met keien en planten. Voor een strakke vijver kiest u liever voor rechte tegels. Hierbij kunt u ook extra diepte in de tuin creëren door de vijver wat hoger te plaatsen. Verder creëert u dus een heerlijke (overkapte) zitplek die uitkijkt over de vijver, zoals een prieel met loungebank.

Planten in vijvertuin

In de vijver plaatst u het beste zuurstofplanten, zeker als u ook vissen in de vijver houdt. Door een deel van de planten boven het water uit te laten steken kunnen dieren als libellen en kikkers erop rusten. Oeverplanten plaatst u aan de rand van de vijver. De rest van de tuin kleedt u aan met bloeiende struiken, met bomen die juist wat verder van de vijver afstaan. Zo voorkomt u dat bladeren in het water vallen.

Vijvertuin laten aanleggen? BURO Buiten!

Bent u gek op de uitstraling van een vijvertuin en zou u deze ook in eigen tuin willen creëren? Bij BURO Buiten zijn we gespecialiseerd in exclusieve tuinontwerpen, compleet afgestemd op uw smaak. Uw architectonische vijvertuin wordt vervolgens ook door ons gerealiseerd. Neem vrijblijvend contact met ons op als dit u aanspreekt.

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.