Lees alles over tuinen

Wat is druppelirrigatie?

×
Ga terug naar het overzicht

Druppelirrigatie is een manier van irrigeren waarbij de watervoorziening voor onder meer planten en bomen eenvoudig gereguleerd kan worden. Het werkt middels een stelsel van slangen, druppelaars en leidingen. Druppelirrigatie kan in de tuin ingezet worden als hulpmiddel voor bewatering. Een fijne methode waar we u graag meer over vertellen.

Wat-is-druppelirrigatie

Hoe ziet druppelirrigatie eruit?

Druppelirrigatie is een systeem van slangen die om de zoveel centimeter kleine gaatjes hebben waaruit water druppelt. Het water wordt vervolgens eenvoudig opgenomen door bomen, planten en gewassen. De druk kan zelf ingesteld worden op basis van de behoeften van uw tuin. De slangen liggen in de tuin en doen hun werk wanneer dat wenselijk is.

Voordelen druppelirrigatie tuin

Druppelirrigatie staat ook bekend als drip en wordt zowel ingezet in kassen, op landbouwgrond en in (grote) tuinen. U geniet hiermee van een geautomatiseerd systeem voor irrigatie, waarmee u veel tijd bespaart ten opzichte van handmatig sproeien.

Bovendien kan het energieverbruik gecontroleerd en beperkt worden. Dat zorgt voor relatief lage kosten zonder verspilling van water. De bodem wordt efficiënt bewaterd en door de regelmatige afgifte wordt het water extra goed opgenomen in de grond, veel beter dan wanneer u bijvoorbeeld handmatig en incidenteel met een sproeislang aan de slag zou gaan.

  • Minder energieverbruik door lage druk
  • Nauwkeurig bewateren op basis van behoefte
  • Goede opname door verdeling van waterdruppels
  • Praktisch dankzij eenmalig aangelegde systemen

Nadelen druppelirrigatie tuin

Zitten er ook nadelen aan een druppelirrigatie systeem? Wel, u moet er rekening mee houden dat het duurder is dan bijvoorbeeld handmatig sproeien met een sproeislang. Zo heeft u naast de druppelslang ook reservoirs en pompen nodig. Bovendien wenst een dergelijk systeem ook periodiek onderhoud, omdat het immers verstopt kan raken.

  • Hoge (eenmalige) investering t.o.v. sproeislang
  • Kans op blokkades en verstoppingen
  • Periodiek onderhoud is wenselijk

Druppelirrigatie systeem: voor wie geschikt?

Zoals benoemd komt druppelirrigatie goed van pas voor tal van agrarische bedrijven. Maar ook particuliere tuinders kunnen van een druppelirrigatie systeem genieten! Heeft u een mooie tuin en heeft u geen behoefte om handmatig te sproeien? Met druppelirrigatie voorkomt u extra werk.

Het systeem zal voornamelijk wenselijk zijn voor mensen met grote tuinen, maar kan ook zeker ingezet worden voor compacte tuinen. We raden het aan als u de tuin op een efficiënte manier wilt bewateren en wanneer de extra kosten ten opzichte van een sproeislang voor u geen overheersende beslissingsfactor is.

Zelf druppelirrigatie aanleggen

Wilt u zelf druppelirrigatie installeren? Houd er rekening mee dat dat nog best een lastige klus is. Alles moet op de juiste manier aangesloten en geïnstalleerd worden, zodat het hele systeem werkt en het water gelijkmatig door de tuin wordt verspreid. De makkelijkste manier is het aansluiten van de druppelslang op een kraan, die u vervolgens zelf open en dicht kunt draaien. Optioneel kunt u tevens een watertimer aansluiten.

Professionele druppelirrigatie in tuin? BURO Buiten!

Zeker weten dat u kiest voor een professioneel druppelirrigatie systeem dat perfect aansluit bij de behoefte van uw tuin? En lijkt het u tevens leuk om (delen van) uw tuin onderhanden te nemen en te voorzien van een architectonisch design? Dan kunt u terecht bij BURO Buiten. Van ontwerp tot realisatie, we zorgen voor een tuin die zowel qua uitstraling als functionaliteit tiptop in orde is. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Stel uw vraag

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.