Lees alles over tuinen

Wilde tuinen aanleggen: een groene oase voor mens en dier

×
Ga terug naar het overzicht

In deze blog willen we u meenemen in de wereld van wilde tuinen en hun rol in het ondersteunen van de natuurlijke biodiversiteit en duurzaamheid. Als tuinarchitect ben ik enthousiast om met u te delen hoe u een wilde tuin kunt creëren die niet alleen een prachtige groene oase is, maar ook een thuis biedt aan talloze planten- en diersoorten.

Wilde-tuinen-buro-buiten

Het belang van wilde tuinen

Wilde tuinen, ook wel natuurlijke tuinen of ecologische tuinen genoemd, zijn een benadering van tuinieren waarbij de nadruk ligt op het creëren van een natuurlijke omgeving die lijkt op een wild landschap. In plaats van strakke lijnen en perfect bijgehouden gazons, worden wilde tuinen gekenmerkt door een overvloed aan inheemse planten, bloemen, struiken en zelfs wilde dieren. Denk bijvoorbeeld aan eekhoorntjes of egeltjes. Het doel is om een stukje ongerepte natuur in uw eigen achtertuin te brengen.

Het belang van inheemse planten 

In wilde tuinen spelen inheemse planten een belangrijke rol. Deze planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, waardoor ze minder water en onderhoud nodig hebben dan exotische soorten. Ze bieden ook voedsel en schuilplaatsen voor lokale dieren, zoals vlinders en bijen. Het is belangrijk om inheemse planten te gebruiken om een ecosysteem te creëren die compleet in evenwicht is.

Duurzaamheid in wilde tuinen

Nu we weten wat wilde tuinen zijn, laten we eens dieper ingaan op hoe ze bijdragen aan duurzaamheid en waarom dit zo cruciaal is voor onze planeet. Wilde tuinen hebben namelijk een duidelijke impact op het milieu. Hieronder leest u over de belangrijkste punten.

Waterbesparing in wilde tuinen

Een van de meest opvallende voordelen van wilde tuinen is dat ze aanzienlijk bijdragen aan waterbesparing. Omdat inheemse planten goed zijn aangepast aan het lokale klimaat, hebben ze meestal weinig tot geen extra water nodig. Dit betekent dat u minder water verbruikt ten opzichte van andere soorten tuinen. Bovendien fungeren wilde tuinen als natuurlijke waterfiltratiesystemen, waarbij regenwater wordt opgevangen en in de grond wordt opgenomen, waardoor het risico op wateroverlast minder wordt. 

Water-wilde-tuinen

Natuurlijke bestuiving in wilde tuinen: een duurzame voedselproductie

Wilde tuinen trekken bijen, vlinders en andere dieren die zorgen voor bestuiving aan. Deze insecten spelen de hoofdrol bij de bestuiving van gewassen, waaronder veel van de planten waar wij ons voedsel uit of af halen. Met een rijke biodiversiteit in uw wilde tuin draagt u dus direct bij aan eventuele voedselproductie. Dus naast optische schoonheid heeft een wilde tuin ook een nuttig element.

Vermindering van chemisch gebruik in wilde tuinen

In wilde tuinen wordt er vaak minder gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. De diversiteit van planten trekt natuurlijke vijanden van plagen aan, waardoor u minder afhankelijk bent van schadelijke chemicaliën. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw eigen gezondheid. Bovendien creëren wilde tuinen evenwichtige ecosystemen waarin planten en dieren in harmonie kunnen leven, en zo wordt de natuurlijke biodiversiteit beschermd en bevorderd.

Hoe creëert u een wilde tuin?

Nu we de duurzaamheid van wilde tuinen toegelegd hebben, wilt u misschien zelf een wilde tuin creëren. Hier zijn enkele stappen die u kan volgen op weg naar een wilde tuin: 

Stap 1: onderzoek en planning 

Begin met uitgebreid onderzoek naar inheemse planten die geschikt zijn voor de regio waar u in woont. Bezoek lokale kwekerijen voor advies en kies daarbij voor planten die niet alleen mooi zijn, maar ook van waarde zijn voor het ecosysteem in uw tuin. 

Stap 2: bodemvoorbereiding voor wilde tuinen 

Zorg voor gezonde bodemcondities door organische compost toe te voegen. Gezonde bodems vormen de basis voor een bloeiende wilde tuin. 

Stap 3: planten en onderhoud 

Kies (zoals in stap 1 beschreven) inheemse planten die geschikt zijn voor uw tuin. Maak een plan voor de indeling van uw tuin. Wees geduldig, want wilde tuinen hebben soms wat tijd nodig te groeien. Minimaliseer het gebruik van kunstmest en chemicaliën en laat de natuur haar gang gaan. 

Stap 4: waterbeheer 

Installeer indien nodig een regenwatervat om regenwater op te vangen voor irrigatie. Dit is alleen voor de uiterste noodgevallen. Water geven moet zo min mogelijk nodig zijn in een wilde tuin, omdat de natuur dit verzorgt. 

Stap 5: biodiversiteit aantrekken 

Zorg ervoor dat uw wilde tuin een diverse aanwezigheid aan planten heeft om verschillende diersoorten aan te trekken. Overweeg het plaatsen van vogelvoeders en bijenhotels om dieren aan te trekken. Uiteindelijk vergroot dit de biodiversiteit van de tuin.

Buro Buiten helpt met het aanleggen van wilde tuinen!

Wilde tuinen zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ze spelen een belangrijke rol in het bevorderen van duurzaamheid. Buro Buiten is expert op het gebied van het aanleggen van tuinen. Zo ook wilde tuinen. Zo kunt de expertise van onze tuinarchitecten inschakelen voor het tuindesign, maar ook het realiseren van uw wilde tuin. Wilt u meer weten? Neem vooral contact met ons op!

Stel uw vraag

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.