Lees alles over tuinen

Bostuin aanleggen? Dit zijn de beste tips!

×
Ga terug naar het overzicht

Bent u gek op de natuur en zou u graag uw tuin willen omtoveren in een ware bostuin? Misschien heeft u al wat rondgesnuffeld op internet of geprobeerd om in een natuurgebied inspiratie op te doen, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? BURO Buiten biedt u de oplossing. Wij zetten overzichtelijk de beste tips op een rijtje, zodat u voor een prachtige bostuin gaat!

Bostuin

Bomen voor bostuin

Het is niet voor niets een bostuin en daarom mogen bomen rijkelijk aanwezig zijn in dit type tuin. In een boomrijke tuin mag dan ook best wat schaduw aanwezig zijn. Voorbeelden van bomen die het goed doen in een bostuin zijn bijvoorbeeld:

  • Den
  • Berk
  • Azalea
  • Esdoorn
  • Magnolia

Verder kunt u de tuin ook prima afwerken met lagere planten en klimplanten. Denk aan de klimop, wat tevens ideaal is voor een schutting. Of prachtige grote varens. Ook bloemetjes doen het goed, zoals duizendblad, vingerhoedskruid en hortensia. Uiteindelijk creëert u zo drie lagen, namelijk de hogere bomen en struiken, de middelhoge soorten en de bodembedekkers.

We raden u aan om bij voorkeur voor beplanting te kiezen die het goed doet in de halfschaduw. Aangezien Nederland een wisselend klimaat heeft groeien deze vaak erg goed. Zorg uiteraard ook voor de juiste verzorging. Snoei regelmatig en zorg voor een juiste bodemconditie. Af en toe zal u wellicht een boom moeten kappen omdat de tuin anders te vol wordt. De wortels mogen elkaar immers niet te veel belemmeren.

Natuurlijke paden en zitplekken

Kiezels en harde stenen is iets dat u niet terugvindt in een bos, en daarom bij voorkeur ook niet in uw bostuin. Wat bijvoorbeeld wel goed werkt is een pad van boomschors of houtsnippers. Er zijn speciale schorsen en snippers voor looppaden verkrijgbaar, die lang meegaan en ook tegen een regenbui kunnen, dat is ideaal.

Qua zitplek kiest u tevens voor natuurlijke materialen, zoals een eikenhouten tafel. En daarop kunt u natuurlijk ook een leuke bloempot met plant plaatsen. Bent u creatief? Maak dan zelf een prachtige bank van boomstammen. Tevens is een prieeltje leuk. Zo kunt u lekker droog zitten als het regent. Om het lekker warm te maken kiest u voor een houtkacheltje.

Natuurlijk vijver in bostuintje

Wat dacht u van een vijvertje? Dat past perfect in een bostuin! Daaromheen mogen rijkelijk planten geplaatst worden. Verder kunt u er optioneel een bruggetje over laten leggen. Versier de vijver met waterplanten voor een natuurlijk effect. Als uw vijver groot genoeg is dan kunt u er ook vissen inzetten.

Tuinarchitect bostuin? BURO Buiten!

Wilt u een bostuin laten aanleggen en bent u op zoek naar een goede partner? Dan bent u bij BURO Buiten aan het goede adres. We gaan met u in overleg over uw wensen en werken op basis daarvan een eerste concept uit.

Dit finetunen we en voeren we vervolgens ook uit. Zo verzorgen we uw bostuin van A tot Z. Waar mogelijk hergebruiken we huidige elementen uit uw tuin. Zo gaan we voor een prachtig en natuurrijk resultaat. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.