Lees alles over tuinen

Creëer een mooie achtertuin: Kleine tuin ideeën!

×
Ga terug naar het overzicht

Heeft u een kleine tuin en wilt u daar graag iets moois van maken? Een buitenruimte die lekker ruim lijkt en waarbij natuurschoon afgewisseld wordt met comfort? Dan hebben we bij BURO Buiten nog wel een aantal inspirerende kleine tuin ideeën voor u in petto. Kijk wat bij u past en maak er uw compacte droomtuin van. 

Kleine Tuin van BURO Buiten

Plattegrond van kleine tuin maken

Als u aan de slag wilt met een make-over van een kleine tuin, dan is het slim om te beginnen met een plattegrond. Denk aan alle elementen die u terug wilt laten komen, zodat zeker alles erin past. Een glijbaan of trampoline voor de kids? Een vijvertje, overkapping en zitgedeelte? Bepaalde bomen die er al staan en die u graag wilt behouden? Teken deze onderdelen in zoals u dat mooi vindt en gebruik dat als basis voor het tuinontwerp.

Kleine tuin groter laten lijken 

Om meer visuele ruimte te creëren in uw kleine tuin kunt u het beste gebruik maken van koele tinten. Denk hierbij aan lichtgrijs en wit. Dit kunt u bijvoorbeeld terug laten komen in de tegels en tuinmeubelen. Ook wat kleur toevoegen? Dan zijn babykleuren een goede optie. Hoe donkerder de tinten, hoe kleiner de ruimte namelijk lijkt.

Planten en bomen kleine tuin  

Een kleine tuin compleet vol zetten met bloemen, bomen en planten is geen goed idee. Hierdoor lijkt de tuin kleiner. U kunt beter doseren en lage planten en bloemen met kleinere bladeren kiezen. Wilt u ook grote eyecatchers planten? Doe die dan in de hoeken, zodat ze niet het zicht op de rest van de tuin belemmeren.

Verticaal tuinieren in kleine tuin

Heeft u wel eens gehoord van verticaal tuineren? Dat wil zeggen dat u de planten verticaal langs de muur laat groeien. De muren lijken hierdoor een verlengstuk van de tuin, wat een erg mooi effect geeft. Dit kan bijvoorbeeld met hedera (klimop) langs de schutting of middels een gaaspaneel. Er zijn ook verticale moestuinbakken die leuk zijn om uw eigen verse groenten en kruiden in te telen.

Werken met hoogteverschillen

Geef wat extra aandacht aan hoogteverschillen in een kleine tuin. Dat zorgt er namelijk voor dat er veel te zien is en dat de tuin wat groter lijkt. Het kan door een verhoogd terras te plaatsen, maar ook door bijvoorbeeld plantenbakken te installeren. Zo kunt u op een mooie manier toch extra groen creëren in uw kleine tuin.

Pergola kleine tuin

Een overkapping is fijn om onder te zitten, maar zorgt er als verlengstuk van uw huis al snel voor dat de tuin kleiner lijkt. Om dit optisch effect te verkleinen kunt u een pergola overwegen. Deze houten constructie kunt u losstaand in de tuin plaatsen. Hier maakt u uw heerlijke zitplek. Kleed de omgeving aan met planten en bomen, eventueel in plantenbak.

Spiegels in kleine tuin

Het ophangen van spiegels tegen zijkanten zorgt ervoor dat uw tuin groter lijkt. Het weerspiegelt immers, waardoor u het idee krijgt dat de tuin oneindig doorloopt. Als u daar geen fan van bent zou u ook kunnen kiezen voor een buitenschilderij met natuuromgeving.

Kleine tuin verlichting

Geef ook wat extra aandacht aan de verlichting. Tijdens schemering en in de avonden is het wel zo mooi als u nog iets kunt zien. En daardoor lijkt de tuin uiteraard ook groter dan wanneer u ’s avonds onder het genot van een drankje een donker gat inkijkt. U kunt bijvoorbeeld spotjes plaatsen langs looppaden.

Kleine tuin aanleggen? BURO Buiten!

We hopen dat u kleine tuin inspiratie heeft opgedaan! Zou u uw kleine tuin door een architect willen laten ontwerpen? Voor een exclusief tuindesign kunt u terecht bij BURO Buiten. We nemen tevens de realisatie voor u uit handen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.