Groene gevel ervaar de natuur

De Engelse tuin: 5 tips voor de creatie van deze cottage tuin

×
Ga terug naar het overzicht

De klassieke Engelse tuin wordt ook wel de cottage tuin genoemd. Deze weelderige tuin valt op door kronkelige paden, knusse zitplekken en kleurrijke bloemen, afgewerkt met sierelementen. Hoe u uw tuin omtovert in een klassieke cottage tuin? Wij van BURO Buiten geven u graag een aantal tips!

Weelderigheid staat centraal

In de Engelse tuin mag weelderigheid flink naar voren komen. Dat vertaalt zich in kleurrijke bloemen die hoog groeien. Denk aan klaprozen, hyacinten en lavendel. Ook appelbomen en andere functionele bomen doen het hier goed. En een moestuin is een absolute toevoeging. Kies bijvoorbeeld voor lekkere aardbeienplanten of kweek uw eigen bonen.

Kronkelige paden van grind

Kleine steentjes zoals grind mogen rijkelijk te zien zijn in de wandelpaden van uw tuin. Maak grindpaden tussen de weelderige bloemenperken voor een adembenemend effect. Een klein nadeel van grind is dat het niet met ieder type schoen even gemakkelijk te belopen valt. Voor u het weet zitten uw pumps of sneakers vol met kleine kiezels. In dat geval kunt u ook kiezen voor keien in vast cement. Of gebruik koppelstenen (cobbelstones) in rode tinten voor een sfeervolle afwerking.

Bloembakken en muurtjes van stenen

Wilt u opvallende bloembakken (perkjes) creëren of een tuinafscheiding? Dan kunt u kiezen voor stapelstenen. En deze hoeven zeker niet netjes op elkaar te liggen, integendeel. De oude Engelse huisjes bestaan vaak uit verschillende vormen stenen en dit kunt u perfect terug laten komen in uw tuinomheining en verhoogde perkjes.

Houten tuinbankjes

De traditionele houten tuinbank doet het goed in de cottage tuin. Een fijne plek om uit te rusten nadat u in de tuin heeft gewerkt. Deze bank hoeft zeker niet bewerkt te worden: laat hem gewoon onderhevig zijn aan regen en kou. Daardoor krijgt de bank een verweerde look, wat perfect aansluit bij een Engelse tuin.

Klassieke stoelen

De houten tuinbankjes zijn niet altijd even praktisch om bijvoorbeeld buiten aan te eten. Voor een klassieke Engelse tuin kunt u dan bijvoorbeeld beter een extra tuinset toevoegen die op functioneel gebied voorziet. Bijvoorbeeld zwarte, gietijzeren stoelen met siervormen. Nu hoeft u alleen nog een Engelse serviesset en Engelse thee in te slaan om het plaatje compleet te maken.

Functionele sierelementen

In Engelse tuinen kunt u tal van accessoires plaatsen. Wat dacht u van stalen emmers, die u tevens als bloembak kunt gebruiken. Of geweven picknickmanden en andere houten manden waar u uw plantenschep in bewaard. Laat tevens de gieter een échte eyecatcher zijn. Een fonteintje, prieeltje of klassieke obelisk doet het ook zeker goed. Sierelementen kunt u rijkelijk en naar hartenlust toevoegen.

Romantische vijver

Wie gek is op de natuur en graag meer leven in de tuin brengt die kan kiezen voor een vijver met vissen. Voor een Engelse uitstraling kunt u daar ook zeker een loopbruggetje over laten aanleggen. De vijver mag prominent aanwezig zijn en verrijkt worden met waterlelies en andere waterplanten. De ruimte naast de vijver kan afgewerkt worden met grote keien, planten en bloemen.

Engelse tuin laten ontwerpen

Ziet u uzelf nu al genieten van het romantische en parkachtige landschap van de cottage garden? Laat dan uw Engelse tuin ontwerpen door BURO Buiten. Onze gespecialiseerde tuinarchitect weet uw wensen en ideeën perfect te vertalen naar een prachtig tuinontwerp. Daarnaast nemen we ook de realisatie voor u uit handen. Spreekt dit u aan? Neem dan contact met ons of voor meer informatie of een offerte op maat.

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.