Lees alles over tuinen

Diervriendelijke tuin aanleggen met deze tips

×
Ga terug naar het overzicht

Een trouwe viervoeter, schattig konijntje of stoere kat, als u een huisdier heeft dan wilt u uw tuin diervriendelijk inrichten. Of misschien heeft u geen huisdieren, maar maakt u uw tuin graag aantrekkelijk voor vogels, vlinders en andere dieren. Hoe een diervriendelijke tuin aanleggen? We geven u een aantal tips!

Diervriendelijke tuin aanleggen

Tuin diervriendelijk maken

Het diervriendelijk maken van uw tuin is wat dat betreft een breed begrip. Zo kunt u zorgen voor een leuke tuin voor uw huisdier, zodat deze vol plezier kan spelen. Maar ook veiligheid komt natuurlijk aan bod. Verder kunt u uw tuin zo inrichten dat vogels, vlinders en bijen graag een kijkje komen nemen. En dat vissen ruimte krijgen om te zwemmen.

Leuke diervriendelijke tuin voor huisdieren

Als u een hond of ander huisdier heeft dan kunt u een speelgedeelte maken. Voor een viervoeter is een grasveld leuk, terwijl konijnen en kippen een grote ren zeker kunnen waarderen. Er zijn genoeg speeltjes voor buiten te koop, zoals een hondentunnel, hoepels en behendigheidspelletjes. Bedenk wat bij uw huisdier past en richt een speelgedeelte in.

Veiligheid: diervriendelijke planten in tuin

Naast het leuke aspect is veiligheid uiteraard ook belangrijk. Bepaalde (haag)planten geven namelijk extreme klachten bij inname. Zo kan het eten van liguster, tomatenplanten en coniferen extreme maag- en darmproblemen (soms zelfs verlamming) veroorzaken bij huisdieren. Goede alternatieven zijn bamboe, Japanse hulst en madeliefjes. Bij twijfel over diervriendelijke planten kunt u het beste een specialist om advies vragen.

Diervriendelijke tuin voor vogels

Als u uw tuin diervriendelijk voor vogels wilt maken, dan is het een goed idee om bomen en planten met bessen in de tuin te planten. Denk aan de lijsterbes, kersen- en appelbomen. Vogels smullen ervan! Een vijver is een goede keuze om ze een drinkplaats te bieden. In de winter plaatst u vetbollen of kettingen van doppinda’s. Bomen die in de zomer beschutting bieden zijn aantrekkelijk voor vogels om hun nest in te maken, zoals de beuk.

Aantrekkelijke tuin voor andere dieren

Wilt u bijen en vlinders aantrekken? Plaats dan kleurrijke bloemen en struiken, zoals lavendel, aster, zonnehoed, teunisbloem en vlinderstruik. Eekhoorns lokken doet u met een notenboom. Een overwinterplek voor egels bieden? Dan is het belangrijk dat er veel beschutting aanwezig is. Laat gevallen blad op de grond liggen. U kunt tevens een egelhuisje kopen of zelf maken. Voor vissen kunt u een vijver aanleggen, ziet er ook nog mooi uit.

Diervriendelijke tuin aanleggen? BURO Buiten!

Kunt u hulp gebruiken bij het aanleggen van de diervriendelijke tuin? Wilt u graag een tuin die zowel comfortabel voor uzelf als voor (huis)dieren is? Dan kunt u terecht bij BURO Buiten. Onze tuinarchitect komt graag bij u langs voor een inventarisatie. We stellen een tuindesign op en realiseren vervolgens uw diervriendelijke tuin. Meer weten? Neem dan contact met ons op en ga voor een comfortabele buitenruimte voor mens én dier.

Stel uw vraag

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.