Lees alles over tuinen

25 tips voor een onderhoudsarme tuin: geniet van een prachtige buitenruimte zonder zorgen

×
Ga terug naar het overzicht

Een onderhoudsarme tuin biedt het beste van twee werelden: je geniet van een groene, levendige buitenruimte zonder de tijdrovende klusjes die vaak gepaard gaan met tuinieren. Door slimme keuzes te maken in beplanting, materialen en tuinindeling, kun je een tuin creëren die er altijd goed uitziet en weinig onderhoud vraagt. Hier delen we 25 praktische en gedetailleerde tips om jouw ideale onderhoudsarme tuin te realiseren.

onderhoudsvrije tuin

Wat is een onderhoudsarme tuin? 

Een onderhoudsarme tuin is een tuin die zo is ontworpen en aangelegd dat hij weinig tijd en moeite kost om te onderhouden. Het doel is om te genieten van een groene en mooie buitenruimte zonder het constant snoeien, wieden en bewateren. Dit bereikt u door het kiezen van de juiste planten, het gebruik van duurzame materialen, en slimme indelingen en technieken die het onderhoud tot een minimum beperken.

1. Kies voor inheemse planten

Inheemse planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en de bodem, wat betekent dat ze minder water en verzorging nodig hebben. Ze zijn resistenter tegen ziekten en plagen en dragen bij aan de biodiversiteit in je tuin. Planten zoals lavendel, duizendblad en wilde tijm zijn uitstekende keuzes voor een onderhoudsarme tuin.

mooie onderhoudsvrije tuin

2. Gebruik bodembedekkers om onkruid te verminderen

Bodembedekkers zoals kruipend zenegroen of maagdenpalm zijn ideaal voor het bedekken van de grond en het voorkomen van onkruidgroei. Deze planten vormen een dichte mat over de grond, waardoor onkruid geen kans krijgt om te ontkiemen. Bovendien houden bodembedekkers de bodem vochtig en beschermen ze tegen erosie, wat de gezondheid van je tuin ten goede komt. Ze zorgen ook voor een verzorgde, groene uitstraling zonder dat je veel werk hoeft te verrichten.

3. Mulch de bodem voor een gezonde tuin

Het gebruik van mulch, zoals houtsnippers, schors of compost, is een eenvoudige manier om de bodem van je tuin gezond te houden en het onderhoud te verminderen. Mulch helpt de bodem vochtig te houden, onderdrukt onkruid en verbetert de structuur van de grond na verloop van tijd. Door elk jaar een nieuwe laag mulch aan te brengen, zorg je ervoor dat je planten goed groeien zonder dat je veel tijd kwijt bent aan wieden en water geven.

4. Plant droogtetolerante soorten

Droogtetolerante planten zoals sedum, vetkruid en siergrassen zijn perfect voor een onderhoudsarme tuin. Deze planten hebben weinig water nodig en kunnen goed overleven in droge omstandigheden, wat betekent dat je minder vaak hoeft te sproeien. Ze zijn ook resistent tegen plagen en ziekten, wat betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan het behandelen van problemen. Deze planten geven je tuin een moderne uitstraling en zijn tegelijkertijd zeer praktisch.

5. Installeer een automatisch bewateringssysteem

Een automatisch bewateringssysteem, zoals druppelirrigatie of sprinklers met timers, kan je veel tijd en moeite besparen in een onderhoudsarme tuin. Deze systemen zorgen ervoor dat je planten altijd de juiste hoeveelheid water krijgen, zelfs als je een keer vergeet om de tuin te bewateren. Dit is vooral handig tijdens droge zomers, wanneer planten extra water nodig hebben. Bovendien helpt een goed ingesteld systeem om water te besparen, omdat het gericht water geeft zonder verspilling.

6. Verminder het gazonoppervlak of kies voor kunstgras

Gazononderhoud kan veel tijd en moeite kosten, vooral als je regelmatig moet maaien, bemesten en bewateren. Overweeg daarom om het gazonoppervlak te verkleinen of zelfs helemaal te vervangen door kunstgras. Kunstgras ziet er tegenwoordig heel natuurlijk uit en vraagt vrijwel geen onderhoud. Het blijft het hele jaar door groen en hoeft niet gemaaid of bewaterd te worden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook water en geld op de lange termijn.

7. Kies duurzame, onderhoudsarme materialen voor je tuin

Bij het ontwerpen van een onderhoudsarme tuin is het belangrijk om duurzame en onderhoudsarme materialen te kiezen voor bijvoorbeeld terrassen, paden en schuttingen. Materialen zoals composiet vlonders, keramische tegels of grind zijn weerbestendig en vergen weinig onderhoud. Ze zijn bestand tegen verkleuring, rot en slijtage, waardoor je tuin er jarenlang goed uitziet zonder dat je veel tijd hoeft te besteden aan schoonmaken of repareren.

8. Groepeer planten op basis van verzorgingsbehoeften

Door planten met vergelijkbare verzorgingsbehoeften te groeperen, kun je het onderhoud van je tuin vereenvoudigen. Planten die veel zon en water nodig hebben, plaats je bijvoorbeeld bij elkaar op een zonnige plek, terwijl schaduwminnende planten in de schaduw kunnen staan. Dit maakt het gemakkelijker om je tuin te bewateren en te verzorgen, omdat je niet voor elke plant afzonderlijk hoeft te zorgen. Het zorgt ook voor een georganiseerde en harmonieuze uitstraling in je tuin.

9. Gebruik vaste planten die elk jaar terugkomen

Vaste planten zijn een uitstekende keuze voor een onderhoudsarme tuin, omdat ze elk jaar terugkomen zonder dat je nieuwe planten hoeft te kopen of te planten. Planten zoals hortensia’s, salvia en daglelies bloeien jaar na jaar en vereisen weinig verzorging. Ze voegen kleur en textuur toe aan je tuin, terwijl ze tegelijkertijd je onderhoudswerk verminderen. Door vaste planten in je tuin te integreren, kun je genieten van een weelderige tuin met minimale inspanning.

10. Kies voor langzaam groeiende struiken

Langzaam groeiende struiken zoals buxus, taxus en coniferen zijn ideaal voor een onderhoudsarme tuin, omdat ze minder vaak gesnoeid hoeven te worden. Deze struiken behouden hun vorm goed en groeien langzaam, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan snoeiwerk. Ze zijn ook vaak wintergroen, wat betekent dat ze het hele jaar door kleur en structuur aan je tuin toevoegen. Dit maakt ze tot een uitstekende keuze voor een tuin die er altijd verzorgd uitziet met minimale inspanning.

11. Plaats grind of kiezels in je borders

Grind of kiezels zijn niet alleen decoratief, maar ook functioneel in een onderhoudsarme tuin. Ze helpen om onkruidgroei te onderdrukken en zorgen ervoor dat water goed kan wegvloeien, wat belangrijk is voor de gezondheid van je planten. Bovendien zijn grind en kiezels onderhoudsarm, omdat ze niet snel vuil worden en makkelijk schoon te houden zijn. Ze geven je borders een nette en strakke uitstraling, terwijl ze tegelijkertijd je onderhoudsbelasting verminderen.

12. Installeer verhoogde plantenbakken voor eenvoudig onderhoud

Verhoogde plantenbakken maken het onderhoud van je tuin eenvoudiger, omdat je minder hoeft te bukken of te knielen om bij je planten te komen. Dit is vooral handig voor oudere tuiniers of mensen met rugklachten. Verhoogde bakken zijn ook ideaal om een goede drainage te garanderen, wat belangrijk is voor de gezondheid van je planten. Bovendien kun je met verhoogde plantenbakken gemakkelijker onkruid verwijderen en de grond verzorgen, waardoor je tuin er altijd netjes uitziet.

13. Gebruik klimrekken of pergola’s om ruimte te besparen

Klimplanten zoals klimop, clematis of druiven kunnen op klimrekken of pergola’s worden geleid om verticale tuinelementen te creëren. Dit bespaart ruimte en zorgt voor een groene, weelderige uitstraling zonder veel onderhoud. Klimplanten hebben vaak minder water en verzorging nodig dan bodembedekkende planten, en ze kunnen helpen om schaduw te creëren in je tuin. Bovendien voegen ze hoogte en structuur toe aan je tuin, wat de visuele interesse vergroot.

14. Kies voor wintergroene planten voor een blijvend groene tuin

Wintergroene planten zoals hulst, laurier en buxus behouden hun bladeren het hele jaar door, wat zorgt voor een blijvend groene tuin, zelfs in de winter. Deze planten vereisen meestal weinig snoeiwerk en zijn vaak bestand tegen extreme weersomstandigheden. Ze geven je tuin een constante structuur en kleur, wat vooral in de wintermaanden belangrijk is. Met wintergroene planten zorg je ervoor dat je tuin er altijd verzorgd uitziet, ongeacht het seizoen.

15. Integreer een regenton voor duurzaam watergebruik

Een regenton is een eenvoudige manier om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het bewateren van je tuin. Dit bespaart niet alleen water, maar is ook goed voor het milieu en je portemonnee. Regenwater is vaak zachter en bevat minder chemicaliën dan kraanwater, wat beter is voor je planten. Door een regenton te integreren in je tuin, kun je water besparen en tegelijkertijd je tuin gezond en bloeiend houden.

16. Kies voor onderhoudsvriendelijke vijvers

Een vijver kan een rustgevende en decoratieve toevoeging zijn aan je tuin, maar kan ook veel onderhoud vergen. Kies daarom voor een natuurlijke vijver zonder vissen of met een zelfreinigend systeem om het onderhoud te minimaliseren. Vijvers zonder vissen hebben minder filtratie en reiniging nodig, terwijl een goed ontworpen vijver met waterplanten en een biologisch filter zichzelf kan onderhouden. Dit zorgt voor een mooie waterpartij zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent.

17. Gebruik kunstplanten op lastige plekken

Op plaatsen waar het moeilijk is om levende planten te laten groeien, zoals schaduwrijke hoeken of droge gebieden, kun je overwegen om kunstplanten te gebruiken. Moderne kunstplanten zien er zeer realistisch uit en vereisen geen water, zonlicht of verzorging. Ze zijn perfect voor moeilijk bereikbare of problematische plekken in je tuin en zorgen voor een onderhoudsvrije groene uitstraling. Zo kun je van je tuin genieten zonder je zorgen te maken over het onderhouden van lastige planten.

18. Creëer schaduwrijke plekken met bomen of pergola’s

Schaduwrijke plekken in je tuin verminderen de groei van onkruid en maken je tuin comfortabeler, vooral tijdens hete zomers. Door bomen of pergola’s te plaatsen, kun je schaduw creëren en tegelijkertijd de noodzaak voor water geven verminderen. Schaduwrijke plekken zijn ook ideaal voor het plaatsen van zitmeubels, waar je kunt ontspannen zonder blootgesteld te zijn aan de felle zon. Dit vermindert niet alleen het onderhoud, maar maakt je tuin ook aangenamer om in te verblijven.

19. Kies voor tuingrind of steenslagpaden

Paden van tuingrind of steenslag zijn onderhoudsarm en geven je tuin een strakke, moderne uitstraling. In tegenstelling tot gras- of houten paden, vereisen grind- of steenslagpaden geen regelmatig maaien, schoffelen of schilderen. Ze zijn duurzaam, goed bestand tegen weersinvloeden en zorgen voor een goede afwatering. Bovendien zijn ze gemakkelijk aan te leggen en vergen ze weinig onderhoud, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een onderhoudsarme tuin.

makkelijke mooie tuin

20. Voeg comfortabele zitplekken toe voor ontspanning

Creëer uitnodigende zitplekken in je tuin met onderhoudsarme materialen zoals teak, aluminium of kunststof. Deze materialen zijn weerbestendig en gemakkelijk schoon te houden, zodat je zonder zorgen kunt genieten van je buitenruimte. Door zitplekken strategisch te plaatsen in schaduwrijke of beschutte delen van je tuin, kun je een ontspannende oase creëren waar je kunt ontsnappen aan de drukte van alledag. Dit maakt je tuin niet alleen functioneel, maar ook een plek om tot rust te komen.

21. Vermijd planten in potten om watergeven te verminderen

Planten in potten drogen sneller uit dan planten in de volle grond en vereisen daarom vaker water. Overweeg om potplanten te beperken tot een minimum en in plaats daarvan vaste planten in de volle grond te planten. Vaste planten hebben diepere wortels en kunnen beter omgaan met droge periodes, wat betekent dat je minder vaak hoeft te bewateren. Dit bespaart niet alleen water, maar ook tijd en moeite.

22. Kies voor weerbestendig tuinmeubilair

Weerbestendig tuinmeubilair van materialen zoals aluminium, kunststof of teak is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Deze materialen zijn bestand tegen regen, zon en temperatuurschommelingen, waardoor ze perfect zijn voor een onderhoudsarme tuin. Ze hoeven niet geschilderd of behandeld te worden en kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met een vochtige doek. Dit betekent dat je meer tijd hebt om van je tuin te genieten en minder tijd hoeft te besteden aan het onderhoud van je meubels.

23. Gebruik randafwerkingen om borders strak te houden

Randafwerkingen van staal, steen of kunststof rondom je borders helpen om grind, mulch en planten op hun plaats te houden. Dit voorkomt dat materialen in je paden terechtkomen en maakt het gemakkelijker om je borders netjes te houden. Randafwerkingen zorgen ook voor een strakke en georganiseerde uitstraling in je tuin, terwijl ze tegelijkertijd het onderhoud verminderen. Ze zijn eenvoudig te installeren en vormen een duurzame oplossing voor een onderhoudsarme tuin.

24. Kies voor planten en struiken die weinig snoeiwerk vereisen

Planten en struiken die langzaam groeien of compact blijven, zoals lavendel, hortensia’s of siergrassen, vereisen weinig snoeiwerk. Dit bespaart je tijd en moeite en zorgt ervoor dat je tuin er altijd verzorgd uitziet zonder dat je regelmatig hoeft te snoeien. Deze planten behouden hun vorm goed en groeien langzaam, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het onderhouden van je tuin. Ze zijn ook vaak winterhard en kunnen het hele jaar door voor kleur en structuur zorgen.

25. Vermijd seizoensgebonden bloemen die elk jaar vervangen moeten worden

Seizoensgebonden bloemen voegen kleur toe aan je tuin, maar vereisen vaak dat ze elk jaar opnieuw geplant worden. Kies in plaats daarvan voor vaste planten die jaar na jaar bloeien, zoals rozen, lavendel of pioenrozen. Deze planten hebben diepe wortels, waardoor ze beter bestand zijn tegen droge periodes en minder vaak vervangen hoeven te worden. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld, en kun je elk jaar opnieuw genieten van bloeiende bloemen in je tuin.

Genieten zonder zorgen

Met deze 25 tips kun je jouw tuin omtoveren tot een onderhoudsarme oase die er altijd prachtig uitziet zonder dat je er veel tijd en moeite in hoeft te steken. Wil je hulp bij het ontwerpen of aanleggen van jouw ideale onderhoudsarme tuin? Neem contact op met ons team bij Buro Buiten, en wij helpen je graag verder!

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.