Lees alles over tuinen

Een kleine tuin groot laten lijken? Hier 5 tips

×
Ga terug naar het overzicht

Een onbegrensde tuin waarin u uren kunt ronddwalen, daar dromen we waarschijnlijk allemaal wel van. Echter is de realiteit toch vaak anders, want de meeste Nederlandse tuinen zijn klein en grenzen aan beide kanten aan de tuinen van de buren. Toch zijn er wel een aantal manieren om uw droom van een grote tuin waar te maken.

Om dit te bereiken zult u uzelf een beetje voor de gek moeten houden. Met creativiteit kunt u een kleine tuin groot laten lijken.

Wij van Buro Buiten hebben 5 tips voor u op een rijtje gezet waarmee u het idee kunt geven dat uw tuin veel groter is dan eigenlijk het geval is.

Een kleine tuin groot laten lijken

Tip 1. Doe net alsof om uw kleine tuin groot te laten lijken

Een kleine tuin is nou eenmaal klein. Aan het formaat van de tuin kunt u helaas niks veranderen, maar u kunt wel net doen alsof uw tuin groter is.

Door delen van uw tuin in grote mate aan het zicht te onttrekken creëert u de illusie dat uw tuin groter oogt. Natuurlijk geeft u wel een voorproefje van wat erachter in de tuin te zien is door middel van een doorkijk. Dit wekt de verwachting dat er voorbij ons blikveld nog meer te zien is. U kunt uw tuin onder andere afscheiden met hagen of trellis. Waardoor u de mogelijkheid heeft om uw kleine tuin groot laten lijken.

Tip 2. Grote hoogtes of diepe dalen

Door hoogteverschillen kunt u ook uw tuin groter laten lijken. U kunt bijvoorbeeld uw terras zo aanleggen dat het hoger ligt dan de rest van de tuin. Dit hoeft niet per se een groot hoogteverschil te zijn; één of twee traptreden is voldoende. Ook een verlaging kan net als een verhoging de illusie van een ruimere tuin in stand houden. Dit zorgt ervoor dat de tuin niet in één blik te vangen is. U zult van dichtbij moeten kijken wat er op de verhoging of verlaging te zien is.

Tip 3. Schutting horizontaal

De meeste mensen kiezen ervoor om hun erf af te scheiden met een schutting. In een kleine tuin kan dit prima, maar mocht u willen uw kleine tuin groot laten lijken is niet elk type schutting even geschikt. Horizontale strepen hebben een heel ander effect dan verticale strepen. Voor de richting op uw schutting geldt hetzelfde. Om uw tuin groter te laten lijken raden we u aan om een schutting te kiezen waarbij de planken horizontaal zijn opgestapeld. Hierdoor wordt de diepte van uw tuin geaccentueerd en lijkt uw tuin langer dan dat eigenlijk is. Bovendien raden we u ook aan om de schutting in een donkere kleur te nemen om de kleine tuin groter te laten lijken. 

Tip 4. Herhaling

Bent u helemaal fan van de buxus of bent u helemaal weg van een bepaalde potplant en wilt u deze zeker terug laten komen in uw kleine tuin? Door een bepaald patroon of object meerdere keren te herhalen, laat u de hersenen geloven dat het patroon ook buiten het zicht herhaald wordt. Oftewel: we nemen aan datgene wat u niet kan zien gewoon bij uw tuin hoort, omdat het patroon zich daar naar alle waarschijnlijkheid herhaalt, ook al is dat dus niet het geval.

Tip 5. Bestrating

Heeft u besloten dat u graag bestrating in uw tuin wilt, dan is het belangrijk dat u rekening houdt met de verschillende groottes en vormen van tegels. Niet iedere tegel past in elke tuin, zeker niet als u een wat kleinere tuin heeft. 

Om een kleine tuin groot laten lijken kunt u het beste kiezen voor grote tegels. Die kunt u eventueel los leggen van elkaar waardoor het pad groter oogt en dus ook de tuin.

Daarnaast is het belangrijk dat u goed nadenkt over hoe u de bestrating wenst te leggen. Om het vermoeden van ruimte te creëren is het niet slim om voor de kortste weg te kiezen, maar juist wat langer of om het pad door uw tuin te laten kronkelen. Ook kunt u uw pad achter een boom, struik of haag laten verdwijnen. Dit wekt de illusie dat het pad buiten het zicht doorloopt waardoor we de kleine tuin groot laten lijken.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Stel uw vraag

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.