Lees alles over tuinen

Ervaar eindeloos natuurschoon in de weelderige natuurtuin

×
Ga terug naar het overzicht
Natuurtuin

In Nederland zijn er heel wat toegankelijke natuurtuinen te vinden. Wellicht heeft u zelf wel eens een bezoekje gebracht en ervaarde u de pracht en praal van dit type tuin. Een tuin waarin de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang kan gaan. Heeft dit u op het idee gebracht om zelf ook een natuurtuin te creëren bij uw huis? Doe dan inspiratie op met de tips in dit artikel!

Wat is een natuurtuin?

We kunnen een natuurtuin ook wel omschrijven als een tuin waarin een goede combinatie te vinden is van wilde én strakke natuur. Het is een plek waar wilde dieren graag komen, zoals vogels, vlinders en insecten. Een tuin die rijk is aan bloemen en planten, vaak ook een vijver. De natuurtuin wordt ook wel gezien als de wilde tuin of ecologische tuin. Een plek waar rekening gehouden wordt met het milieu en duurzaamheid. Slechts noodzakelijk onderhoud wordt gepleegd, zodat de natuur in haar eigen tempo kan ontwikkelen.

Natuurtuin aanleggen

Afhankelijk van hoe uw tuin er nu uitziet, kunt u ervoor kiezen om te stoppen met snoeien en de natuur haar gang te laten gaan. Er is echter een factor om rekening mee te houden: onkruid. U wilt immers niet dat uw tuin daardoor overspoeld wordt. Als basis voor uw natuurtuin is het daarom belangrijk dat de grond niet al te rijk is aan voedingsstoffen. Hierdoor kunnen weidebloemen hun gang gaan (groeien het beste op niet bemeste grond). Dat zorgt er tevens voor dat onkruid het juist minder goed doet. Hieronder lichten we graag aanbevolen elementen in een natuurtuin toe.

Wildbloemenweide

Weidebloemen passen dus perfect in een natuurtuin. Dat ziet er prachtig uit en is goed voor de biodiversiteit. Denk aan bloemen als de Duizendknoop, Sleutelbloem, Fijnstraal, Margriet, Hemelsleutel, Purperrode Klaver en Late Guldenroede. Plant gerust verschillende soorten bloemen door elkaar. Koop bijvoorbeeld een bloemenmix bij het tuincentrum en strooi de zaden uit op verschillende plekken.

Vijver

In natuurtuinen is vaak een vijver te vinden. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar is tevens een welkome aanvulling voor het aantrekken van vogels en amfibieën. Hierbij kunt u oevers maken, bijvoorbeeld een rand van aflopende keien, zodat dieren lekker kunnen badderen en drinken uit de vijver. Plaats daarnaast sierrijke bladeren, kleurrijke bloemen, oever- en moerasplanten. Natuurlijk kunt u ook vissen uitzetten in het water.

Nestgelegenheden

Om meer dieren aan te trekken is het aan te raden om snoei- en maaiafval te verzamelen en op een hoopje te leggen op bepaalde plekken in de tuin. Fijn voor egels en andere dieren die graag willen overwinteren of een warm plekje zoeken. Plaats daarnaast nestkasten en een bijen- en insectenhotel.

Houten tuinmeubelen

Waarschijnlijk zou u ook fijne zitplekken in de tuin willen creëren. Zoek een mooi plekje uit, leg een wandelpad aan en kies voor houten tuinmeubelen. Daardoor laat u een natuurlijk element in uw natuurtuin terugkomen. Vanuit daar kunt u heerlijk genieten van al het moois dat uw wilde en ecologische tuin te bieden heeft.

Natuurtuin laten aanleggen door BURO Buiten

Als u een partner zoekt die het ontwerp en de aanleg van de natuurtuin voor u uit handen neemt, dan kunt u terecht bij BURO Buiten. Wij gaan voor ware tuinarchitectuur. Unieke designs waarbij we natuurschoon perfect balanceren met comfort. In het design hergebruiken we waar mogelijk huidige elementen in uw tuin. Benieuwd? Lees meer over onze werkwijze op onze website of neem contact met ons op.

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.