Japanse tuin aan het water

Konnichiwa: zeg ‘Hallo’ tegen uw eigen Japanse tuin!

×
Ga terug naar het overzicht

Misschien bent u wel eens in een Japanse tuin geweest, in Azië of in ons eigen landje. Bijvoorbeeld op Landgoed Clingendael in Den Haag of in het Máximapark in Utrecht. Bent u daar compleet tot rust gekomen en wilt u dat gevoel altijd ervaren in eigen tuin? Laat u inspireren door deze tips en lees hoe u zelf een Japanse tuin kunt inrichten!

Japanse tuin aan het water

Focus op groen, water en steen

Een Japanse tuin bestaat in de basis uit drie elementen die perfect op elkaar worden aangepast, namelijk groen, water en steen. Deze elementen staan symbool voor natuur (groen), leven (water) en rust (steen). Het gaat om een natuurlijk ogend landschap waarin u compleet zen wordt. We vertellen u graag meer over hoe u deze elementen kunt inrichten in uw eigen moderne Japanse tuin in Nederland.

Japanse tuin planten

In een Japanse tuin komen tal van planten terug. Hierbij kunt u denken aan veel groen, maar ook net zo goed aan rijke kleurenpaletten. Het is belangrijk dat die kleuren met elkaar in balans zijn. Goede bomen en planten in een Japanse tuin zijn bijvoorbeeld:

  • Japanse esdoorn (Acer Palmatum)
  • Japanse kersenbloesem (Sakura)
  • Japanse notenboom (Ginkgo Biloba)
  • Katsuraboom (Cercidiphyllum Japonicum)
  • Sikkelden (Cryptomeria Japonica)

Verder kan de tuin afgewerkt worden met bonsai boompjes, bamboe, rood siergras, kardinaalsmuts, rotsheide, varens en mos of andere bodembedekkers. Wilt u een prachtige haag creëren? Dan biedt de Japanse hulst uitkomst. Deze vitale plant is goed bestand tegen ziektes en schimmels.

Vijver in Japanse tuin

Ook water komt ruimschoots terug in de Japanse tuin. Dit in de vorm van vijvers, die versierd zijn met stenen. Hierdoor komt het element ‘steen’ ook weer extra terug in de buitenruimte. Wie veel ruimte heeft die kan bovendien kiezen voor een Koi-vijver, oftewel een vijver waar de prachtige Japanse Koikarpers in rondzwemmen.

Over de vijver kan een bruggetje worden geplaatst, dat leidt naar een Japans theehuisje. Deze zijn er in tal van soorten en maten en bestaan voornamelijk uit hout en kleine raampjes. Wie voor een optimaal Japans effect wil gaan die legt extra focus op het dak. Een top met de kenmerkende Japanse punten en versieringen, eventueel afgewerkt met rood geverfde balken.

Overige Japanse tuin ideeën

Wat het ook goed doet in de Japanse tuin is een collectie aan Japanse beelden. Hierdoor komt het element ‘steen’ nog meer naar voren. Denk aan fonteinen, Boeddha-beelden, stenen lantaarns, et cetera. Verder kunt u de looppaden afwerken met kiezels, met daarin grote en ronde stenen die het looppad aangeven.

Geen enkele Japanse tuin is hetzelfde, dus om nog meer inspiratie op te doen raden we u aan om zelf Japanse tuinen te bezoeken of om foto’s te zoeken op internet. Zo weet u wat u mooi vindt en wat goed bij u past.

Japanse tuin aanleggen? BURO Buiten!

Wilt u een strakke Japanse tuin laten aanleggen op een professionele manier? Dan kunt u terecht bij BURO Buiten. We zorgen voor een archeologisch sterk en haalbaar plan en doen ook de realisatie voor u. Wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.