Lees alles over tuinen

Kindvriendelijke tuin? Inspiratie voor een mooie & veilige tuin! 

×
Ga terug naar het overzicht

Geniet u graag van de pracht en praal van eigen tuin, maar heeft u kinderen en vindt u het tevens belangrijk dat de tuin kindvriendelijk ingericht is? Dan zit u goed in dit artikel. We geven u een aantal tips over waar u op kunt letten. Denk aan planten, accessoires en overige elementen die voor een mooie, leuke en veilige omgeving zorgen. 

Tuin kindvriendelijk inrichten 

Bij het inrichten van een kindvriendelijke tuin zijn een aantal zaken belangrijk. Zo kiest u bij voorkeur voor ‘veilige’ planten en voor accessoires waaraan een kind zich niet kan stoten. Verder kunt u de tuin aankleden met speeltoestellen, een dierenhok en andere leuke toevoegingen. Probeer de behoeften van uw kind te peilen ter inspiratie. 

Veilige planten in kindvriendelijke tuin 

Planten komen terug in iedere tuin. Belangrijk om te weten is dat planten bij inname altijd in een bepaalde mate (mild) giftig zijn. De ene plant is echter giftiger dan de andere. Neem als voorbeeld de taxus haagplant. De rode besjes zien er erg lekker uit, bijna als snoepjes. Bij inname kunnen ze echter zelfs verlamming tot gevolg hebben. Andere zeer giftige planten zijn blauwe monnikskap, lelietje-van-dalen en vingerhoedskruid. 

Kies dus liever voor kindvriendelijke planten, zoals Portugese laurier, bamboe, liguster, lavendel, stokroos en vlinderstruik. U kunt een tuincentrum om advies vragen of zelf op internet op onderzoek uitgaan als u de giftigheid van een betreffende plantensoort wil bepalen. Daarnaast is het uiteraard een goed idee om uw kinderen op het hart te drukken dat ze de planten en bessen niet mogen consumeren. 

Leuke kindvriendelijke tuin ideeën  

Dan nu over naar leukere elementen in de kindvriendelijke tuin. Vooral jonge kids kunnen een speeltoestel waarschijnlijk wel waarderen. Dat kan al een kleine glijbaan op een grasveldje zijn, of een zandbak, die u zo groot kunt maken als u zelf wilt. Heeft uw kind hooikoorts? Dan kunt u beter kiezen voor een kindvriendelijke tuin met kunstgras. 

Is uw kind gek op dieren? Overweeg om een konijnenhok te maken, kippetjes te laten scharrelen of speelmogelijkheden voor uw kind en een hond te creëren. Aan de muur kunt u misschien een basket ophangen en wanneer u veel grasruimte heeft kunt u een voetbalgoaltje of een trampoline (met omheining) neerzetten. In de zomer kunt u een opblaasbaar zwembad vullen. Genoeg opties in ieder geval! 

De focus in een kindvriendelijke tuin ligt op een comfortabel omgeving waar kinderen veilig kunnen spelen en waar u als ouder goed toezicht kunt houden. U kunt dus ook een mooie zitruimte ontwerpen van waaruit u goed zicht hebt op de plek waar uw kind aan het spelen is. Die speelplek heeft bij voorkeur een zachte ondergrond, dus liever gras of zachte tuintegels in plaats van harde stenen tegels. Voorkom scherpe plantenbakken met puntige hoeken. 

Denk ook na over de erfafscheiding. Een dicht plantendek, of liever nog een schutting, zorgen ervoor dat uw kind niet zomaar de tuin uit kan lopen. Wilt u uw kind op een leuke manier kennis laten maken met duurzaamheid? Dan is een moestuin een uitstekend idee. Zo kunnen jullie samen aan de slag met het kweken van groenten. 

Kindvriendelijke tuin aanleggen? BURO Buiten! 

Een kindvriendelijke tuin inrichten kan op tal van manieren, en de manier waarop u dat graag wilt kan ook afhangen van de leeftijd van uw kind, en de frequentie waarmee hij of zij in de tuin speelt. Zorg er in ieder geval voor dat de kans op bezeren zo klein mogelijk is, en dat uw kind plezier ervaart in de tuin. 

Weet u zelf niet zo goed hoe u dit aanpakt, of besteedt u het simpelweg liever uit? En wilt u graag een kindvriendelijke tuin die uitblinkt in ontwerp, zodat er een goede balans is tussen schoonheid en functionaliteit? Dan kunt u terecht bij BURO Buiten. Wij maken voor u een tuinontwerp op maat, en nemen ook de realisatie voor u uit handen. Meer weten? Neem dan contact met ons op. 

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.