Lees alles over tuinen

Sectorsproeier draait niet

×
Ga terug naar het overzicht

De sectorsproeier is een functioneel irrigatiesysteem voor uw tuin, waarbij u de sproeihoek eenvoudig in kunt stellen. Maar wat als de sectorsproeier niet draait? Dat kan verschillende oorzaken hebben. We vertellen u over deze mogelijke oorzaken en geven u tevens oplossingen, zodat uw sectorsproeier weer gaat draaien.

sectorsproeier-draait-niet

Sectorsproeier instellen

Allereerst moet u de sectorsproeier afstellen alvorens u deze gaat gebruiken. Het gaat zowel om de druk, hoogte en lengte, alsook het sproeibereik en draaihoek. Dit doet u middels het aanpassen van schroeven en ventielen. Hoewel de meeste sectorsproeiers op dezelfde manier werken, kunt u voor concrete aanwijzingen het beste de gebruiksaanwijzing van uw aangekochte sectorsproeier raadplegen.

Sectorsproeier draait niet meer

Als de sectorsproeier in het verleden wel draaide, maar nu ineens niet meer, dan is er iets aan de hand. Zo kan er bijvoorbeeld een verbinding lekken, is de sproeiveer kapot of werken andere onderdelen niet meer naar behoren. Hieronder een aantal stappen die u kunt doorlopen ter controle en het oplossen van het probleem.

Aanslagveer sectorsproeier controleren

De aanslagveer zorgt ervoor dat de sectorsproeier kan draaien. Draait uw sectorsproeier niet, dan is de kans groot dat het probleem hem hierin zit. Als de veer helemaal omhoog staat zou hij 360 graden moeten draaien.

  1. Controleer de aanslagveer en plaats helemaal omhoog.
  2. Kijk of de sectorsproeier 360 graden ronddraait.
  3. Draait de sproeier deels of helemaal niet rond, check dan of de aanslagveer kapot is.

Aanslagveer sectorsproeier vervangen

Als u zelf handig bent kunt u het beste een nieuwe aanslagveer kopen en deze vervangen. U kunt dit ook door een specialist laten doen. Indien uw kapotte sectorsproeier al erg oud is dan kunt u optioneel ook de hele sectorsproeier vervangen.

Hamer beweegt, sectorsproeier draait niet terug

Het kan ook zo zijn dat uw sectorsproeier deels draait, maar vervolgens niet meer terugdraait. Is de aanslagveer niet kapot? Dan zit het probleem hem in andere kapotte of vervallen onderdelen. Het zwenkmechanisme kan op den duur namelijk stugger worden als een natuurlijk resultaat van oxidatie en verontreiniging.

De tandwielkast kan verstopt geraakt zijn door kalkafzetting. U kunt het beste de aangetaste delen van de sectorsproeier schoonmaken. Haal waar mogelijk onderdelen met een schroevendraaier uit elkaar, laat een dag inweken in azijn of ontkalker en zet hem daarna weer in elkaar. Hopelijk draait de sectorsproeier nu weer naar behoren!

Sectorsproeier controleren

We raden u altijd aan om te beginnen met een controle van de aanslagveer en de rest van de sproeikop. Aanslag dient altijd zo snel mogelijk verwijderd te worden voor een optimale werking. Ook lekkages in bijvoorbeeld de slang of bij de sproeikop kunnen de werking van het systeem belemmeren. Schakel bij twijfel een specialist in of vervang uw sectorsproeier door een nieuw exemplaar of een ander (geautomatiseerd) irrigatiesysteem.

Sectorsproeier draait niet? BURO Buiten!

Heeft u geen zin meer om steeds maar weer aan de slag te gaan met een sectorsproeier? Bij BURO Buiten zijn we in de basis specialist in het ontwerpen en realiseren van architectonische tuinen. Kies voor een nieuw tuindesign en laat direct door ons uw geautomatiseerde irrigatiesysteem aanleggen. Zo heeft u geen last meer van een sectorsproeier die niet draait. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Stel uw vraag

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.