Lees alles over tuinen

Sproeislang of druppelslang gebruiken?

×
Ga terug naar het overzicht

Wie de tuin in optimale conditie wil houden die heeft geen overbodige luxe aan een sproeislang of druppelslang. Het zijn beide waterslangen voor irrigatiedoeleinden, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee. Welke soort is het beste voor welk type tuin en tuinder? En waar let u op bij het kiezen van een van deze waterslangen? We helpen u met deze informatie graag bij het maken van uw keuze.

Sproeislang-of-druppelslang-gebruiken

Verschil druppelslang en sproeislang

De termen sproeislang en druppelslang worden regelmatig door elkaar gebruikt. Qua uiterlijk lijken ze veel op elkaar, maar de afgifte van water werkt verschillend. Zo is een sproeislang een slang waarmee u handmatig water spuit, en waarbij u door te draaien aan de sproeikop de druk kunt reguleren. De druppelslang legt u juist op de grond, de slang geeft zelf water af, waarbij de druk en waterafgifte verdeeld worden over de hele slang.

  • Sproeislang verspreidt vanuit het uiteinde van de slag het water in een vaste (gekozen) richting met bepaalde druk.
  • Druppelslang ligt op de grond en geeft water af met lage druk, waardoor het water optimaal door de wortels opgenomen kan worden.

Voordelen druppelslang

De druppelslang werkt onder relatief lage druk, waardoor er minimale energie verloren gaat. Bovendien is het eenvoudig om de waterafgifte en druk te reguleren. Bij droge periodes kunt u gemakkelijk de waterafgifte verhogen, zonder al te veel moeite. De lage druk en gelijkmatige verspreiding van water hebben bovendien als voordeel dat het makkelijk is voor de grond en wortels om het water op te nemen.

Voordelen sproeislang

Bij de sproeislang is de druk handmatig aan te passen door aan het opzetstuk te draaien. Hierdoor bepaalt u zelf hoe hard het water bij uw bomen en planten terecht komt. U moet dan wel wat meer geduld opbrengen, omdat sproeien op lage druk beter is voor de wateropname, en u handmatig te werk moet gaan. Een groot voordeel van sproeislangen is dat ze stukken voordeliger zijn dan druppelslangen.

Sproeislang of druppelslang kiezen?

Het beste irrigatiemiddel voor uw tuin hangt voor het grootste gedeelte af van uw behoeften en de omvang van uw buitenruimte. Bij een grote tuin waarbij regelmatige waterafgifte wenselijk is, raden wij de druppelslang aan. Deze is dan wat praktischer. U heeft minder handmatig werk en reguleert de waterafgifte tot op de druppel nauwkeurig.

Heeft u echter een kleine tuin met een minimale hoeveelheid aan bomen, planten en perken? Of liggen deze ver verspreid door de tuin? Dan kiest u wellicht liever voor een sproeislang. U moet dan wel het geduld opbrengen om regelmatig handmatig te sproeien. Daarom is het een goede keuze als de wenselijke irrigatie tijd in uw tuin beperkt is. Wilt u voor de meest budgetvriendelijke keuze gaan? Kies dan ook zeker voor een sproeislang.

Luxe tuin met professionele irrigatie? BURO Buiten!

Heeft u het liefst zo min mogelijk omkijken naar uw irrigatiesystemen? Wilt u zoveel mogelijk automatiseren? En zou u ook uw tuin een update willen geven? BURO Buiten is gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van architectonische tuinen, inclusief het implementeren van functionele sproeisystemen. Spreekt dit u aan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.