Lees alles over tuinen

Tuinberegening zelf aanleggen

×
Ga terug naar het overzicht

Houd u graag uw tuin in topconditie? Dan is voldoende irrigatie van bomen en planten uiteraard belangrijk. En dat brengt, vooral in de zomer, nogal een dagtaak met zich mee. Als oplossing kunt u kiezen voor het aanleggen van tuinberegening. Hoe legt u dit zelf aan en welke keuzes moet u overwegen als u kiest voor het zelf aanleggen van tuinberegening? In dit artikel helpen we u graag een handje met inzichten, tips en een stappenplan.

tuinberegening-zelf-aanleggen

Hoe zelf tuinberegening aanleggen?

U volgt dus een aantal stappen die we hieronder al beknopt weergeven en daarna nog verder specificeren. Stappenplan zelf tuinberegening aanleggen:

  1. Breng de te besproeien zones in kaart
  2. Kies de gewenste waterbron
  3. Bepaal welke beregening waar gewenst is
  4. Haal de beregening systemen in huis
  5. Zorg voor de juiste installatie

1.    Tuinberegening zones in kaart brengen

U kunt het beste beginnen met het maken van een overzicht waarin u uw bomen, planten en bloemen in kaart brengt, zodat u op basis daarvan kunt bepalen welke tuinberegening waar gewenst is. U kunt dit met behulp van een design tool op de computer doen, maar u kunt uiteraard ook met een groot vel papier aan de slag.

2.    Kiezen van de waterbron voor tuinberegening

Daarnaast moet u ook nadenken over de watersoort die u prefereert voor de zelf aangelegde tuinberegening. Grondwater is een goede keuze, omdat u het gratis kunt gebruiken. Dat geldt ook voor regenwater, maar het nadeel daaraan is dat u het moet opvangen in een reservoir, het moet voldoende voorradig zijn.

Soms bevat grondwater veel ijzer of zwavel. In dat geval is leidingwater een betere keuze. Dit wordt daarnaast vaak gebruikt voor kleine tuinen, omdat er dan relatief weinig water gebruikt hoeft te worden. Een persoonlijke keuze die u op basis van tal van factoren kunt maken, zoals duurzaamheid, kosten en waterkwaliteit.

3.    Beslissen welke tuinberegening waar gewenst is

Nu komt een belangrijke stap. U kunt op basis van de eerder getekende kaart beslissen welke bomen, planten en bloemen behoefte hebben aan welke waterafgifte. Hierbij maakt u ook weer keuzes op het gebied van type beregeningssysteem. Denk aan druppelirrigatie of sectorsproeiers.

U kiest tussen bovengrondse en ondergrondse beregening, waarbij u tevens nadenkt over in hoeverre u het systeem wilt automatiseren. En in hoeverre bepaalde kosten van belang zijn. U kunt u vast voorstellen dat geautomatiseerde tuinberegening systemen met pomp prijziger zijn dan losse sproeiers installeren en handmatig besturen.

Houd er rekening mee dat er geen droge zones achterblijven, en dat alle te besproeien onderdelen gedekt worden. Daarentegen voorkomt u zoveel als mogelijk onnodig sproeiwerk (denk aan inrit en bestrating). Als u zelf niet veel af weet over het op de juiste manier beregenen van uw planten, dan is professioneel advies inschakelen een goed idee.

4.    Haal de tuinberegening systemen in huis

Eenmaal besloten hoe het eruit moet komen te zien? Dan haalt u alle benodigde onderdelen in huis. Deze kunt u aanschaffen via de plaatselijke bouwmarkt, online of bij een gespecialiseerd tuincentrum. Het is slim om op garantie te letten, want soms kan goedkoop duurkoop zijn. Het vervangen van slechte systemen op korte termijn kost vaak meer kruim dan direct kiezen voor kwaliteit.

5.    Tuinberegening zelf aanleggen middels juiste installatie

Nu u alles in huis heeft en weet wat waar moet komen is het tijd om de installatie in gang te zetten. Lees de gebruiksaanwijzingen van de betreffende systemen, want ieder type tuinberegening wenst een andere soort installatie. U kunt tevens tutorials op het web bekijken of iemand met ervaring om hulp vragen. Succes!

Tuinberegening aanleggen? BURO Buiten!

Het zelf aanleggen van tuinberegening is niet per se een gemakkelijke klus. Enige handigheid in de installatie, alsook kennis over de waterbehoefte van planten en bomen is vereist. Ziet u het zelf niet zitten om hiermee aan de slag te gaan?

Als specialist in het ontwerp en de realisatie van architectonische tuinen kunt bij BURO Buiten terecht voor een make-over van uw tuin. Van het aanbrengen van nieuwe tuinelementen tot het installeren van professionele tuinberegening, neem contact met ons op voor meer informatie.

Stel uw vraag

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.