Lees alles over tuinen

Klassieke tuin aanleggen? Deze elementen komen erin terug

×
Ga terug naar het overzicht
Klassieke tuin BURO-Buiten

Klassiekers doen het altijd goed en dat geldt ook zeker voor de klassieke tuin. Dit type tuin kenmerkt zich door zijn parkachtige en statige designs, met strakke lijnen, gesnoeide perken, kiezelstenen, fonteinen en bomen. We vertellen u graag hoe u zelf thuis een klassieke tuin aan kunt leggen.

Wat is een klassieke tuin?

Een klassieke tuin is een buitenomgeving die statig doet ogen. Een type tuin die u ook vaak bij kasteelomgevingen ziet. Deze parkachtige buitenruimte is ruim opgezet en ingericht met duidelijke lijnenspellen. Veel groen en het gebruik van mooie materialen. Opvallende tegels en zitruimtes. Een overzichtelijke tuin waar u fijn in wegdroomt.

Perfecte lijnenspellen en symmetrie

De basis voor een klassieke tuin is zonder meer het strakke lijnenspel dat door heel de tuin te zien is. De tuin wordt als het ware een verlenging van het woonhuis, waarbij binnen en buiten naadloos op elkaar aansluiten. Strakke wandelpaden, met op de route meerdere perken met strak gesnoeide haagplanten komen terug in dit type tuin.

Strakke (haag)planten

In de klassieke tuin is een rijke beplanting te zien. Denk aan haagplanten als de Buxus of Japanse Hulst (Ilex Crenata). Deze zijn makkelijk te snoeien (scheren) en daarmee worden verschillende perkjes aangelegd. Daarnaast kunt u deze ook in bollen scheren. Een klassieke tuin vereist daarmee meer onderhoud dan bijvoorbeeld een natuurtuin. Het zou bij dit type tuin dan ook goed van pas komen als u graag in de tuin werkt.

Veel groen in de tuin

Ook een gazon past goed in de traditionele tuin. Vaak wordt er gras om de perken heen gelegd en ook de wandelpaden lopen door het gazon heen en langs de perkjes af. Ook bomen kunt u planten in de klassieke tuin. Zo kunt u bijvoorbeeld leibomen plaatsen (soort haag op stam), maar ook een losstaande eyecatcher doet het goed. Bijvoorbeeld een berk, kastanjeboom of fruitboom in het midden van uw gazon. Qua bloemen zijn de hortensia, lavendel of (klim)rozen goede keuzes.

Fontein of ander waterelement

Een fontein doet het zonder meer goed in de classic garden. Deze kunt u losstaand plaatsen op het looppad (mits voldoende ruimte). Daarnaast kunt u ook een vijver aanleggen. Als u een grote tuin heeft kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een grote vijver met koikarpers. Laat de vijver in ieder geval dusdanig aanleggen dat het in lijn ligt met de andere strakke lijnenspellen in de tuin.

Zitplekken en accessoires

Een klassieke tuin heeft qua accessoires niet veel opsmuk nodig, maar u kunt de tuin bijvoorbeeld wel aankleden met gebakken potten of een opvallende sculptuur. Er zijn genoeg kunstwerken voor in de tuin te verkrijgen, zoals tuinvazen of nagemaakte beelden uit de klassieke oudheid. Ook een prieel en theehuis sluiten goed aan. Ga voor meerdere comfortabele zitplekken, zodat u de tuin steeds vanuit een ander aanzicht kunt aanschouwen. Kies voor mooie tegels of de traditionele witte kiezels voor het aanleggen van de looppaden.

Klassieke tuin laten aanleggen door BURO Buiten

Bent u enthousiast over de klassieke tuin en zoekt u een partner die u kan helpen met het design en de realisatie? BURO Buiten stemt het tuinontwerp perfect af op uw wensen. Dit met een vleug van onze creativiteit, zodat u voor exclusieve klassieke tuinarchitectuur gaat. Of dat nu gaat om een modern klassieke tuin, een hele traditionele tuin, een kleine of grote tuin, we gaan voor een adembenemend resultaat. Lees meer over onze werkwijze of neem contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Ga terug naar het overzicht

Creatie van exclusieve buitenruimtes

Maar eerst even kennismaken

Aangelegd tuinpad

BURO BUITEN

Eén partij voor ontwerp, aanleg of renovatie. Wel zo prettig.

Peter Bouw

Over Peter Bouw

Prijswinnend tuinarchitect en ontwikkelaar. Bekend van TV.

Tuin verbouwing met kraan

Over Partners

Geselecteerde vakmensen met elk een eigen discipline.